Džimbas drošības ceļjums

20161130_104128_

Andrejdienā, 30.novembrī, Vecbebru Profesionālās un vispārizglītojošās internātvidusskolas 1.un 2. klases skolēni, nosuminājuši šoferīti Andreju Karlsonu dubultsvētkos, devās ekskursijā uz centru ”Dardedze” Rīgā, lai piedalītos Džimbas Drošības ceļojumā.


Programmas mērķis ir mācīt bērniem personiskās drošības iemaņas saskarsmē ar citiem cilvēkiem-pazīstamiem un svešiem, vienaudžiem un pieaugušajiem.Bērniem tā bija ieskaite klātienē, jo no septembra līdz novembrim viņi skolā apguva Džimbas 9 soļu drošības programmu, kuru vadīja Džimbas aģente – skolotāja Daiga Andersone. Aktivitāšu laikā skolēni izdzīvo dažādas situācijas, kuras palīdz bērniem uzzināt, kā atpazīt bīstamas situācijas, kā tajās rīkoties, pie kā vērsties pēc palīdzības.
Paņēmuši apmetņus un koferīšus, saņēmuši ceļojuma dokumentus un biļeti, kā arī iepazinušies, devāmies izbraucienā ar ”vilcienu”.
Džimbas darbnīcā atkārtojām par personīgajām mantām,savu ķermeni; labajiem, sliktajiem un slepenajiem pieskārieniem; ”slikto” cilvēku atpazīšanu.
Tālāk devāmies uz Džimbas teātri, kur klausījāmies audio stāstus un paši tos izspēlējām uz skatuves, atceroties,kā pareizi jāsauc palīdzība.
Nākamā pietura-Stāstu parks.Te runājām par drošību gan dzīvē, gan internetā. Apskatot attēlus ar dažādām nepatīkamām situācijām,izrunājām,kā tajās rīkoties. Apzinājāmies arī to, kādu informāciju par sevi un vecākiem vajadzētu zināt no galvas, kā arī to,ka ar šo ziņu dalīšanos jābūt ļoti piesardzīgiem.
Pirmspēdējā pietura – Džimbas namiņš,tajā vēlreiz pārrunājām visus drošības noteikumus, protams, uzzinājām arī ko jaunu par drošuļa ģimeni.
Ceļojuma gaitā, veicot uzdevumus, katram bija iespēja saņemt pasē zīmogus un nopelnīt naudiņu – īpašos Džimbas dālderus, kurus tad tērēt,iegādājoties suvenīrus – plakātus, uzlīmes, nozīmītes un grāmatzīmes. Noslēgumā mielojāmies Džimbas kafejnīcā.
Trīs stundu ilgais ceļojums pagāja nemanot, klausoties dažādus stāstus,atbildot uz jautājumiem, ielūkojoties brīnumainajās atvilktnēs, analizējot redzēto, mācoties īpašo Džimbas sveicienu un dziesmas.
Mājupceļā mūs gaidīja vēl pārsteigumi.
Stundu garā pastaigā izbaudījām Vecrīgas romantiku, kur gida lomā iejutās skolotāja Laimdota Stepēna. Ziemassvētku tirdziņā bērniem prieku sagādāja Rūķis, kurš aicināja sēsties Ziemas karuselī un izbaudīt braucienu ar to, sēžot kāda dzīvnieciņa mugurā; laipnā pārdevēja, kura tirgoja grauzdētas mandeles un riekstus, steidzīgā solī steidza cienāt mazos atpūtniekus; zelta gaiļi baznīcu torņos, rotājumi svētku eglēs un gaidīšanas prieks ik uz stūra, apbūra ikvienu no mums.
Tālāk mūsu ceļš veda uz Grand Palace Hotel pieczvaigžņu viesnīcu pie mūsu ilggadējiem draugiem un atbalstītājiem, kuri bija sarūpējuši svētku maltīti un Ziemassvētku dāvanas. Skolas bērni nesteidzīgi baudīja šefpavāra Rolanda un viesnīcas personāla nedalītu uzmanību, draudzīgumu un profesionalitāti. Smiekli,prieks,atkalsatikšanās, restorāna novērtēšana – cik maz tomēr vajag, lai mazais cilvēkbērns justos laimīgs un vajadzīgs, saklausīts un pieņemts! Paldies viesnīcas personālam par mīļo sagaidīšanu un uzņemšanu! Ceļa maizei pats viesnīcas īpašnieks dāvāja mums Austrijas strūdeli, lai svētku gaidīšanas laiks turpinātos brīnumu pilns!
Vēlā pēcpusdienā mājup devāmies pārguruši, mīlestības un cerību pilni, ticot Ziemassvētku brīnumiem. Lai vēlmes un ieceres piepildītos, uz mirkli apstājāmies arī Atpūtas centrā ”Lido”, priecājāmies par grezno egli, krāšņajām virtenēm un ļaužu čalām, redzējām krītošas zvaigznes un sūtījām tām savas vēlēšanās.
Klāt Ziemassvētku gaidīšanas un brīnumu laiks, kad malā jānoliek rūpes un raizes, kad jāatver sirdis labiem un cēliem darbiem, jādomā gaišas un tīras domas, jāizjūt dāvināšanas prieks – mēs to sajutām un ceram, ka mūsu sirdis piepildīs arvien jauni un patīkami pārsteigumi.

Daiga Andersone,VPIV skolotāja

 

This entry was posted in Fotogalerija, Raksts. Bookmark the permalink.